Rendszerfejlesztés - adatmodellek minőségbiztosítása

Az informatikai rendszerekkel szemben ma már nem csak az az elvárás, hogy az aktuális üzleti folyamatokat a legteljesebben támogassák, hanem az is, hogy kellően rugalmasak legyenek ahhoz, hogy a gyorsan változó üzleti környezetben az üzleti folyamatok változásait is követni tudják.

Az adatbázis alapú informatikai rendszerek minőségét nagyban meghatározza a rendszer adatmodelljének a minősége. A minőségi elvárások közül legalapvetőbb az, hogy a fejlesztett rendszer valóban ellássa azt a feladatot, amelyre szánták: ténylegesen segítse az üzletmenetet és a felhasználók munkáját.

A rendszerelemzés feladata az üzleti folyamatok és azok információs igényeinek részletes és pontos felmérése. A rendszerelemzési fázis eredményeként előálló dokumentum fogja meghatározni azt, hogy mit kell majd a kész rendszernek teljesíteni. (Ez a dokumentum olyan, mint az épitkezések során egy épület, vagy egy családi ház tervrajza. Erre a dokumentumra épülnek majd a tervezés és a kivitelezés további fázisai. Végső soron itt dől el, hogy a kész rendszert mire is lehet majd használni.)

A rendszerelemzés végeredményeként előállított dokumentumban kulcsszerepet tölt be az adatmodell. Az adatmodell minősége határozza meg többek között, hogy minden üzleti információt kezelni tud-e majd a rendszer (teljesség), az üzleti környezetben történt változásoknak megfelelően újrafejlesztés nélkül módosítani lehet-e majd a rendszert (rugalmasság), vagy hogy milyen jól fog tudni a rendszer más rendszerekkel együttműködni (integráltság).

Mivel az adatmodell minősége nagyban meghatározza majd a kész rendszer minőségét, használhatóságát, "kényelmességét", az informatikai rendszerek fejlesztése során mindenképpen érdemes figyelmet fordítani rá.

További információ:

(c) Data Design Kft. 2003