IT stratégia - stratégiai adatmodell készítés

Az információ ma már az egyik a legfontosabb szervezeti erőforrás. A megfelelő módon tervezett és menedzselt információk biztosítják, hogy egy szervezet egyes részei közötti együttműködés gördülékeny, a külvilággal való kapcsolata zökkenőmentes legyen.

Az information engineering (IE) egy adatközpontú rendszerfejlesztési módszertan, amely a szervezeti információk modellezését helyezi a középpontba. Technikáit a szervezet egészére alkalmazva kialakíthatóak egy egységes informatikai stratégia alapjai.

A stratégiai adatmodellezés célja egy olyan teljes szervezetet átfogó, egységes adatmodell (Enterprise Data Model) létrehozása, amely - az informatikai rendszerek fejlesztése/vásárlása során vállalati szabványként használva - biztosítja, hogy az egyes rendszerek megfeleljenek a tényleges üzleti információs igényeknek, valamint a rendszerek együttműködése (információcseréje) valóban zökkenőmentes és hatékony legyen.

Egy ilyen modell az információk kezelésének legfontosabb kérdéseire koncentrál (a részletek kidolgozása az egyes rendszerfejlesztések feladata), ezért gyorsan és hasznosságához képest kis költséggel elkészíthető.

További információ:

(c) Data Design Kft. 2003